Broken my clutch

Moderator: Moderators

Post Reply
zxr400er
Posts: 43
Joined: Sat Jan 22, 2005 1:21 am

Broken my clutch

Post by zxr400er » Tue Sep 27, 2011 8:24 pm

So I'm not afraid to admit it, I've made a mistake. I'm not sure what I've done but advice is welcomed to avoid it again!

I recently swapped the clutch basket on my zxr as the old one was rattling, after doing this the clutch wouldnt bite. I just got around to taking it apart to investigate and I found this:
Image
I've obviously done something quite wrong!

Advice guys?

P.S if anyone has a spare I'm after one. :smt002

Robbie
Posts: 194
Joined: Mon Mar 23, 2009 9:20 pm
My Bike: zxr400
Location: Perth
Contact:

Re: Broken my clutch

Post by Robbie » Tue Sep 27, 2011 8:37 pm

The problem is where has the bits gone that have broken off and what damage have they done??

zxr400er
Posts: 43
Joined: Sat Jan 22, 2005 1:21 am

Re: Broken my clutch

Post by zxr400er » Tue Sep 27, 2011 8:51 pm

They were sat inside the centre hub of the clutch. Not anywhere for them to go fortunatley. Also the bike was only ran for about 5 minutes since and not ridden (as there is no clutch...)

Robbie
Posts: 194
Joined: Mon Mar 23, 2009 9:20 pm
My Bike: zxr400
Location: Perth
Contact:

Re: Broken my clutch

Post by Robbie » Tue Sep 27, 2011 9:26 pm

happy days then :smt003

User avatar
RedexRobB
Site Admin
Site Admin
Posts: 7212
Joined: Fri Aug 30, 2002 7:37 pm
My Bike: ZXR400L3
Location: Ipswich, Suffolk

Re: Broken my clutch

Post by RedexRobB » Thu Sep 29, 2011 7:23 am

Aint seen you for a whiler 400er. Arent there 4 bolts that go in those holes? Any chance of overtightening? May well be that before you put it in it was already damaged?

User avatar
Mori Man
Blingmeister
Blingmeister
Posts: 1976
Joined: Thu May 10, 2007 3:30 pm
My Bike: ZXR400J2
Location: JAPAN

Re: Broken my clutch

Post by Mori Man » Thu Sep 29, 2011 4:59 pm

You haven't aligned the plate to the inner hub properly.

Look at the workshop manual it shows you two marks you need to align right. When you torque up the mounting bolts it will press the pressure plate in properly.

Not aligned it "floats " and as you rev up the engine the pressure plate feels the full grunt of the engine hence the mounting point failure.

When installing the frictions also note to offset the last one too.

MM!
Nothing worse than having an H and not being able to scratch it !
Living life on the edge, SuPposedly

zxr400er
Posts: 43
Joined: Sat Jan 22, 2005 1:21 am

Re: Broken my clutch

Post by zxr400er » Thu Sep 29, 2011 9:31 pm

Thanks MM, I'll look into it if I can get a spare!

User avatar
Mori Man
Blingmeister
Blingmeister
Posts: 1976
Joined: Thu May 10, 2007 3:30 pm
My Bike: ZXR400J2
Location: JAPAN

Re: Broken my clutch

Post by Mori Man » Thu Sep 29, 2011 9:41 pm

zxr400er wrote:Thanks MM, I'll look into it if I can get a spare!
13187-1075 About 30quid new
Nothing worse than having an H and not being able to scratch it !
Living life on the edge, SuPposedly

zxr400er
Posts: 43
Joined: Sat Jan 22, 2005 1:21 am

Re: Broken my clutch

Post by zxr400er » Mon Oct 10, 2011 7:00 pm

£52.08

Bit more than I want to pay tbh...

Anyone got one?!

razzcolio
zxr400 oc member
zxr400 oc member
Posts: 212
Joined: Mon Jun 20, 2011 10:25 pm
My Bike: ZXR400L1/VT750C2B/VT600
Location: Norwich, England
Contact:

Re: Broken my clutch

Post by razzcolio » Mon Oct 10, 2011 7:04 pm

i need one two :P

Post Reply