bike won't start from the button

Moderator: Moderators

Post Reply
Charles
zxr400 oc member
zxr400 oc member
Posts: 19
Joined: Sun Aug 28, 2011 9:16 pm
My Bike: ZXR400, TL1000R
Location: Fourques, France

bike won't start from the button

Post by Charles » Sun Aug 12, 2018 9:24 pm

Hi,
my 1993 ZXR won't start anymore when I apply the starter button. Upon doing so I hear a clicking
from the fuse box but the starter motor won't turn. When I shortcut the starter solenoid it starts immediately

I have replaced the following without avail:
- battery
- starter solenoid
- fusebox
- rectifier

Can anyone please give me a hint what to check next?

Thanks very much,
Charles
1977 DT400
1986 GSX-R750
1993 ZXR400
1999 TL1000R

User avatar
banner001
Track day God
Track day God
Posts: 2233
Joined: Sat Sep 24, 2011 3:27 pm
My Bike: ZXR400 L4
Location: Nuneaton

Re: bike won't start from the button

Post by banner001 » Sun Aug 12, 2018 9:37 pm

You have 3 possible starter lockouts, so make sure your stand is up, bike is in neutral and clutch is pulled in.

If you still get a clicking from your fusebox then the internal relay is dead, if the clicking is from the solenoid then that is dead.

As your bike is making noises, and I'm assuming if it fires up it stays on, I don't think it's a wiring issue.

When you said you replaced these items was it with 2nd hand, or brand new? As the fusebox is NLA for example so it's likely you got at least a 2nd hand one
UK ZXR 400 L4
UK ZXR 400 L3 track bike
1989 FZR 1000 EXUP-R streetfighter

Charles
zxr400 oc member
zxr400 oc member
Posts: 19
Joined: Sun Aug 28, 2011 9:16 pm
My Bike: ZXR400, TL1000R
Location: Fourques, France

Re: bike won't start from the button

Post by Charles » Mon Aug 13, 2018 5:43 pm

Thanks banner for helping,
here my answers to your questions:
banner001 wrote:
Sun Aug 12, 2018 9:37 pm
You have 3 possible starter lockouts, so make sure your stand is up, bike is in neutral and clutch is pulled in.
done, as always.
banner001 wrote:
Sun Aug 12, 2018 9:37 pm
If you still get a clicking from your fusebox then the internal relay is dead, if the clicking is from the solenoid then that is dead.
The clicking sound is from the fusebox. It's not dead though, when I fitted my daughter's ZXR fusebox it clicks too.
When I fitted either fusebox on my daughter's bike the bike starts, the fuse boxes don't click on her bike.
banner001 wrote:
Sun Aug 12, 2018 9:37 pm
As your bike is making noises, and I'm assuming if it fires up it stays on, I don't think it's a wiring issue.
As soon as it fires up, it runs faultlessly and stays on.
banner001 wrote:
Sun Aug 12, 2018 9:37 pm
When you said you replaced these items was it with 2nd hand, or brand new? As the fusebox is NLA for example so it's likely you got at least a 2nd hand one
Battery and solenoid are brand new, fuse box and rectifier came from my daughter's ZXR 400, which starts without any problem.

Fitted my parts on her bike: it still starts up with no problem at all.

Thanks again,
Charles
1977 DT400
1986 GSX-R750
1993 ZXR400
1999 TL1000R

User avatar
banner001
Track day God
Track day God
Posts: 2233
Joined: Sat Sep 24, 2011 3:27 pm
My Bike: ZXR400 L4
Location: Nuneaton

Re: bike won't start from the button

Post by banner001 » Mon Aug 13, 2018 7:38 pm

ok, do you have continuity between the yellow/red wire from the fusebox to the starter solenoid?
UK ZXR 400 L4
UK ZXR 400 L3 track bike
1989 FZR 1000 EXUP-R streetfighter

Charles
zxr400 oc member
zxr400 oc member
Posts: 19
Joined: Sun Aug 28, 2011 9:16 pm
My Bike: ZXR400, TL1000R
Location: Fourques, France

Re: bike won't start from the button

Post by Charles » Tue Aug 14, 2018 5:54 pm

banner001 wrote:
Mon Aug 13, 2018 7:38 pm
ok, do you have continuity between the yellow/red wire from the fusebox to the starter solenoid?
yes, I do.

Thanks, Charles
1977 DT400
1986 GSX-R750
1993 ZXR400
1999 TL1000R

User avatar
banner001
Track day God
Track day God
Posts: 2233
Joined: Sat Sep 24, 2011 3:27 pm
My Bike: ZXR400 L4
Location: Nuneaton

Re: bike won't start from the button

Post by banner001 » Wed Aug 15, 2018 12:18 am

no idea then bud other than a bad earth from the solenoid back to battery..., if all the bits you have removed are good, battery is good, and you are saying you have no wiring issues then it cant be anything else, unless your bike has been wired/loom chopped in an awful way...
UK ZXR 400 L4
UK ZXR 400 L3 track bike
1989 FZR 1000 EXUP-R streetfighter

Charles
zxr400 oc member
zxr400 oc member
Posts: 19
Joined: Sun Aug 28, 2011 9:16 pm
My Bike: ZXR400, TL1000R
Location: Fourques, France

Re: bike won't start from the button

Post by Charles » Wed Aug 15, 2018 11:24 am

banner001 wrote:
Wed Aug 15, 2018 12:18 am
no idea then bud other than a bad earth from the solenoid back to battery..., if all the bits you have removed are good, battery is good, and you are saying you have no wiring issues then it cant be anything else, unless your bike has been wired/loom chopped in an awful way...
the bike is completely original, no mods or chopping whatsoever.... I'll check the earth and all connectors...must been corrosion
I guess..

Thanks!
1977 DT400
1986 GSX-R750
1993 ZXR400
1999 TL1000R

Post Reply